Kiireprofiili – “License to kill”

Kiire on aina huono asia kun sitä ei saa tapettua. Miksi? siksi, että kiire vie sinua, jolloin orkesterinjohtajan sijasta tuloksena on sätkynukke. Kun reagoi nopeasti ja ennakoivastikin, niin silloin vie itse – ei ole vietävänä. Kiire ja nopeasti toimiminen tarkoittavat kahta erilaista tapaa toimia. Oma valinta ja ero on se, kuka päättää ja kuka vie.

Kiireprofiili – ”License to kill” viittaa James Bondiin. Miksi? Onko James Bond kertaakaan, mitä tahansa olikaan tapahtunut, syyttänyt kiirettä tai valittanut tyttöystävälleen “että et tiedä minkälainen päivä oli töissä. ”Ampuvat heti aamusta, pomo kettuili, räjäyttivät auton parkkipaikalle ja hyvä että lounaan ehti syömään. Kyllä kun tulee seuraava työtyytyväisyyskysely, niin saavat kuula kunniansa!”

Kiireprofiilin tarkoitus on kohdistaa ajatukset niihin omiin toimintamalleihin ja niiden seurauksiin joihin ei ole tyytyväinen. Onko tämä negatiivista ajattelua? Ei, koska tyytymättömyyden poistaminen parantaa aina tilannetta olipa kyse sitten omasta jaksamisesta, tulosten tekemisesto tai oikea-aikaisesta toiminnasta.

Ratkaisuhakuinen tyytymättömyys on todellinen käyttäytymistä ja toimintaa muuttava voima. Jotta voimaa voi hyödyntää ja kiireen tappaa, niin tyytymättömyyden aiheuttajat ja omaa toimintaa ohjaavat ristiriitaisuudet on nostettava esiin. Esimerkiksi kiireen suhteen ihminen saattaa kuvitella olevansa todella tehokas ja aikaansaava, kun on kova kiire.  Tulokset, palaute ja työn laatukin saattavat kertoa kuitenkin aivan muuta.

Esimerkkejä kiireen aiheuttamista ristiriitaisuuksista:

• on tärkeää saada paljon aikaan ja ”todistaa” se mm. kiirettä valittamalla ja syyttämällä

• koska joutuu korjaamaan tekemisiään jälkikäteen, niin kiire vain lisääntyy

• haluan jakaa tietoa kaikille

• tukin muiden sähköposteja liitteillä ja viesteillä, joita ei kukaan lue

• käytän integroitua kalenteria (älypuhelin, tabletti, kannettava)

• muut varaavat käytettävissä olevan työaikani ja työt tehdään sen ulkopuolella

• olen aktiivinen ja tuon mielipiteitäni esiin palavereissamme

• en ehdi toteuttaa palavereissa tehtyjä päätöksiä ja lupaamaani

Ristiriitojenpoistamiseksi, ja kiireen tapaamiseksi on ensin tiedostettava (ja myönnettävä itselle) asiat jotka aiheuttavat tyytymättömyyttä ja kielteistä stressiäkin.  Kiireprofiilin tarkoitus on nostaa esiin henkilökohtaiset ristiriitaisuudet – ei lokeroida ihmistä tai olla luonnetesti. Ihmisillä on aina jonkin toisen profiilin vahvuuksia ja toisen heikkouksia. Tärkeää on tunnistaa omansa, koska silloin on saanut ”license to kill” ja voi askel kerrallaan muuttaa käyttäytymistään ja toimintaansa. Siis askel kerrallaan.

Ihminen, joka jatkaa kiireen ahdistamana tietäen sen seuraukset, saattaa myös tuntea (ja selittää itselleen), että tämä on juuri se ainoa ja oikea tapa työtä. Väittää ja selittää  jopa nauttivansa siitä. Silloinkin Kiireprofiili – ”License to kill” on täyttänyt tehtävänsä. Olet asenteestasi tietoinen, myöntänyt että et sille mitään mahda ja tehnyt valintasi. Aikaisemmin kiireestä valittamiseen itseltä ja muilta kulunut aika on sekin hyvä pistää tulosten tekemiseen.

Ihmisten erilaisuus voimavarana. Kiireprofiili ja ”pahat tavat”

Alla on kuvattu 20 erilaista toimintatapaa. Vastaa kysymyksiin sen mukaan, kuinka osuvasti koet kunkin tilanteen kuvaavan oikeasti omaa toimintaasi. Ei ole parempia tai huonompia, eikä oikeita tai vääriä vastauksia. Älä siis ajattele pisteitä antaessasi mitä toivoisit olevasi, vaan juuri niin kuin koet esimerkkitilanteen kuvaavan toimintatapojasi ja ajatteluasi juuri nyt. Kyseessä ei ole älykkyys- eikä luonnetesti. Paras pistemäärä on juuri se, jonka itsellesi rehellisesti annat.

(Jos haluat lisää ajateltavaa ja useamman näkemyksen, pyydä jotain läheistäsi täyttämään sama arvio itsestäsi. Täytä sinä arvio hänestä. Keskustelusta saattaa tulla erittäin mielenkiintoinen ja avartava.)

Ihmisten erilaisuus voimavarana. Kiireprofiili ja ”pahat tavat”

Täytä vielä yhteystietosi alle, niin näet tulokset.